BUDAI INTERVIEW

2014.10.13 | BUDAI INTERVIEW

Veleszületett derű és zenemánia: DJ Budai most és mindörökké
DJ Budai a hazai szcéna nagy klasszisa, aki nélkül elképzelni sem lehet erős line puot egy valamirevaló magyarországi elektronikus zenei fesztiválon. Folyton pörög és pörget, no meg mosolyog. Mix CD-k, eszelős hangulatú partik, a deeptől a technói felölelt zenei paletta mind-mind ott van az életútjában, aminek most újabb évfordulója jött el. Volt miről szót ejtenünk bőven, úgyhogy telefonvégre kaptuk. Ezúton is köszönjük, hogy kötélnek állt.
Szombat este tartod a szülinapi partidat. Egész éjjel te fogsz játszani...

Igen, nagyon szeretem az ilyen hosszú szetteket, persze csak akkor, ha van időm rá felkészülni.

Mondhatjuk, ez már hagyomány, hogy munkával ünnepelsz?

Igen, lassan tényleg az lesz.

Hogyan fog zeneileg épülni az est? Lágyabb hangvétellel kezdesz, vagy nem akarsz hosszas felvezetést?

Szigorúan este tízkor elkezdjük. Természetesen az elején a finomabb zenéket teszem fel, sőt biztos, hogy lesznek olyan ritkaságok is, amiket életemben összesen nyolc vagy tíz alkalommal játszottam le. Ezek is nagy kedvencek, de nem lehet őket bárhol felrakni.
Aztán? Belemerülsz?

Persze, ahogy megyünk előre az éjszakában, valószínűleg egyre több klasszikus is előkerül, mint az tavaly is történt. Emellett az újakat is odateszem, így vegyesen lesz minden.

Akkor kicsit magadnak fogsz zenélni, nem?

Nem, a közönség visz engem, én meg őket, kölcsönös lesz a hatás most is, ebben biztos vagyok.

Van egyébként valami teljesen eltérő irányzat, amit nem játszol, de otthon elő-előkerül? Mondjuk jazz vagy valami más?

Ami elektronika, abban szinte mindenevő vagyok. Ha valami megfog, akkor azt többnyire játszom is. Nincs ilyen jellegű, nagyon eltérő irányzat, amit szeretnék.

Kicsit más. Hat évvel ezelőtt csináltátok a LIVE DVD-t. Lesz még ilyen vagy ehhez hasonló?

Gondolkodunk rajta már egy ideje, hogy a mix CD-khez képi anyagot is kiadjunk, mert folyamatosan születnek a jobbnál-jobb videofelvételek is a bulikon, csak valahogy még nem jutott el a dolog a megvalósításig.

Miért? Azért, mert ez elég magy munka, sok szervezést és utánajárást jelent?

Igen-igen, de főleg talán a kiadókkal való egyezkedés az, ami nehéz ügy. Meg kell győzni őket róla, hogy ezt érdemes lesz kiadni. Ez pedig manapság sokkal komolyabb kihívás, mert nem szívesen kockáztat egyikük sem.

Talán a piac is szűkebb, hiszen mindenki mindent "letölt"...

Nem hinném, hogy ebben az esetben így lenne, mert ha igazán jó egy produkció, akkor azért azt megveszik az emberek. És volna is rá igény, sokan felvetették már többször is. A kiadókon kell csak átverekedni magunkat.

Ami vélhetően az egyik legszebb szülinapi ajándékod, az a londoni Fabric-ba való meghívásod...

Hú, az biztos! Nagyon durva. Iszonyúan örülök neki!

Mikor tudtad meg, hogy játszhatsz a legendás klubban (mert erre tényleg mondhatjuk ezt a jelzőt)?

Körülbelül egy hónapja kaptam a telefonhívást egy kint élő magyar hölgytől, hogy lenne ez a buli, lehetőség, és hogy volna-e kedvem hozzá. Naná, hogy igent mondtam. Huh, még most is alig tértem magamhoz. Fantasztikus érzés.

Mégis ki ez a hölgy? Hogy sikerült ezt a magyar estet összehozni?

A lány ott dolgozik a Fabric-ben, és összeismerkedett a tulajdonosokkal, aztán meggyőzte róla őket, hogy kell egy ilyen buli.

Tudsz már valami közelebbit esetleg, vagy még csak az április 22-ei dátum van meg? Mennyit fogsz játszani? Mi lesz a line up? Bár ez még biztosan korai...

Á, még semmi konkrét nincs. Szerintem amúgy olyan két órát fogunk játszani fejenként.

A másik fontos esemény a közeli jövőben az I Love Deep 8. szülinapja... Kik játszanak ezen? Publikus ez már?

Igen, éppen most küldtük szét az internetes partnereknek a kész flyereket, reklámanyagokat. A két vendégünk Timewriter és Terry Lee Brown Jr. lesz, akiket lassan már az I Love Deep két külföldi rezidensének is nevezhetünk. Érdekes egyébként ez a felállás, mert ők kint nem nagyon játszanak így, együtt.

Ők nagy barátok egyébként, nem?

Dehogyisnem, csak a világ minden tájára hívják őket, és szinte csak nálunk szoktak egy line upon szerepelni. Ráadásul legelőször is ILD-n back to backeztek, ami aztán annyira bejött nekik, hogy már kint is előfordult, hogy direkt ebben a felállásban vállalták a fellépést.

Már több mint egy éve, hogy kiléptetek a Justmusic.fm csapatából. Nem akartok esetleg valahol máshol ILD műsort? Vagy ez egy egyszeri történet, folytatás nélkül?

Szeretnénk, folytak is már tárgyalások, de a hagyományos, (on air) kereskedelmi rádiók nem túl nyitottak erre a stílusra. Másfelé még nem mentünk, de klassz lenne egy komolyabb rádióban újrakezdeni, mert nagyon megszerettük ezt a részét a médiának.

Mostanában nem látok új ILD Records és Egotraxx megjelenéseket. Mi ennek az oka?

A zenéket, remixeket most más kiadóknak csináljuk. A két kiadó jól van, köszönjük, csak a terjesztőkkel volt némi probléma. Sosem hittem volna, de lám, ez is lehet akadály. Most végre – úgy néz ki – egyenesben vagyunk, találtunk egy másik disztribútort, aki egész korrektnek tűnik, így hamarosan újra lesznek friss kiadványok mind a két labelnél.

Hol találjuk akkor az új zenéket? Budai & Vic néven dolgoztok továbbra is, ugye?

Igen, természetesen. Most éppen a Seemless-nél, a Melomane-n és a Discoteca-n jönnek ki új zenék, de például a Plastic City is több válogatásra feltette a közelmúltban a régebbi felvételeinket. Egyébként a Myspace-ünkön minden új zenénk kint van, ott bele is tudtok hallgatni. A legújabb zenéink amúgy jó kis tech house darabok. (Ezt maximálisan alá tudom támasztani, érdemes belehallgatni az újakba. - a szerk.)

Ezek szerint az ILD-s rezidens-társad, Vic is bírja ezeket a keményebb zenei témákat.

Ó, persze, ő is ugyanúgy mindenevő gyakorlatilag, mint én.

A beszélgetésünk alatt szinte végig érezni lehetett rajtad, hogy mosolyogsz. Eza mosoly már lassan a védjegyedé válik. A hétköznapokban is ilyen derűs vagy mindig?

Igen, azt mondják, így születtem. Nem felsírtam, hanem felnevettem. (és megint mosolyog)

Hasonló cikkek