DR.ZOIDBERG

minimal art family zoidberg

2015.03.15 | DR.ZOIDBERG

Minimal Art Family és a Sötét oldal a Doktor Úrral

Nagyon egyedi stílusa van a szettjeidnek és különleges hangzásvilággal rendelkeznek. Mi az oka annak, hogy ennyire kitűnik? Mennyire hozható ez kapcsolatba avval, hogy nagyon sokszínű a zenei ízlésed?? Hogyan hozható kapcsolatba a Death Metal és a Dark Techno?

Én magam vagyok az oka, így válogatok. Nekem abszolút önkifejezés, amikor mixelek, legtöbbször semmi különösebb cél, vagy hátsó szándék nem vezérel, amikor előhúzok egy bizonyos lemezt, nem tartom magam semmi egyébhez, csak ahhoz, amit az ösztöneim diktálnak. Nyilván összefügg az eklektikus zenei ízlésemmel a dolog, én viszonylag nehezen ragadok meg egy hangzásban, zenélni is úgy szeretek, ahogyan zenét hallgatni; bírom a sokrétű dolgokat, és a meghökkentő fordulatokat, és ebből következően jómagam is ösztönösen csapongok kicsit. Talán épp ez az átlagnál kicsapongóbb, bevállalósabb szelekció az, ami valamilyen úton-módon mégis egyfajta homogenitássá válik, így létrejön az én sajátos hangzásom maga. Persze, tudom én, hogy attól még, hogy valaki bátrabban kikacsintó, kócosabb szettet játszik, az nem feltétlenül lesz automatikusan olyan, mint egy Zoidberg-szett, de marha nehéz megfogalmazni, mi az az egyből felismehető valami az én saját "összevisszaságomban." A Death Metal és a Dark Techno között számtalan ponton van egyféle átjárhatóság. Első körben persze már az egy kapcsolódási pont, hogy mindkét stílus úgymond a sötét oldalról közelíti meg a zenét; ez kb. kiveri az ember szemét, annyira nyilvánvaló, ahogyan az is, hogy az indusztriális karakter és az erős impulzivitás is közös. Másodsorban talán a korszerűség, sőt, jövőállóság egy erős kapocs. Ahogyan a jó death metal, úgy a jó techno is jövőálló, még sokévesen is teljesen korszerűnek tud hatni, vagy épp behatárolhatatlanul kortalannak, de legrosszabb esetben is éveket tagadhat le. Egy 2003-as Dying Fetus szám pont annyira friss tud lenni 2015-ben, mint ahogyan mondjuk egy jópár éves Octave, vagy Heckmann-trekk. Gyakran hasonlóak a dinamika és ritmusváltások váltások is, van átfedés az aszimmetriával való kísérletezésben is, nameg az is közös, hogy az alapvetően elég komplex, intelligens, és epikus számok témavezetésében bátran vállaltan szerepet kap az őszinte headbangelés is.

Milyen projekteken dolgozol éppen? Hol találkozhatunk a neveddel?

Relatíve új projekt a Casino Black sorozatunk a Lärm-ben, így azon, illetve az RCKO-s rádióműsorom következő egy-másfél havi műsortervén dolgozom. Éppen napirenden van egy mix is a Cycle Me Home film Imaginary Night Ride Sessions sorozatába (https://soundcloud.com/cyclemehome) , ez egy marha érdekes projekt: minden mix egy-egy soundtrack egy képzeletbeli éjszakai bringázáshoz a Cycle Me Home-ban szereplő városok valamelyikében, ahol az adott dj praktizál. Emellett egy ideje már masszírozgatok egy remixet is Flash-X barátom eddigi legjobb számából, amit már nagyon illene befejeznem. Jelenleg ez utóbbi kettőn dolgozom a legtöbbet.

zoidberg minimal art family 01

 

Nem minden dj mondhatja el magáról, hogy doktorátusa is van. Hogy esett a választásod erre a névre??

Amikor már nem találtam a helyem a psytrance-ben és holdudvarában, mert kvázi kihaltak azok a nagyon érdekes, szikár, technoid progresszív psytrance és psytechno hangzások, amikkel operáltam, és már egyre inkább más szcéna eseményein zenéltem, akkor úgy éreztem, hogy talán szerencsésebb volna művésznevet is váltani. Sokan ismerték a nevem, és az nem szerencsés, ha az emberek egy előadót nem tudnak hová tenni, ha nehezen azonosítható, és kiszámíthatatlan. Úgy döntöttem, hogy a korábbi nevemet meghagyom annak a hangzásnak, amiről ismertté lett. (Ez egyébként simán a becenevem volt.) A Dr. Zoidberg név elsősorban a hangzása miatt passzol, mert egyszerre van benne valami keménység és valami hibbantság is. És persze magát a karaktert is imádom a Futuramából, aki ugyanolyan meghökkentő és különcféle, mint gyakorta a zeném.

Van saját rádióműsorod ami a Dr. Zoidberg rendel nevet viseli. Milyen djk-et szoktál elhívni? Milyen hatással van rád a rádiózás?

A rádiózás, mármint a saját műsor nekem régesrégi álmom, így aztán imádom csinálni, természetesen. Mindig különösképp szerettem vendégszerepelni rádiókban, de egy saját homokozó a játszótéren az azért mégis más. Élvezem, mára már meg sem tudnék lenni nélküle, és egy csomó jó hatást gyakorol az egyéb dolgaimra is. Eleve a zeném, főképp, ahogyan szelektálok, az rengeteget változott a rádiózás miatt, mert önkéntelenül is még mélyebben megismerkedem a lemezeimmel. Rengeteg olyan lemezt teszek föl, amit buliban nem biztos, hogy feltettem volna, ezáltal pedig sok lemez végül mégis "partykompatibilissá" válik a fejemben. Még bátrabbá, még kísérletezőbbé, még gátlástalanabbá váltam.

zoidberg minimal art family 02

 

Bakelit lemezekről játszol, mióta gyűjtöd ezeket? Hány darabból áll össze a gyűjteményed?? Mik voltak az elsők, és melyikek a kedvenc darabjaid?

Tízenpár éve gyűjtöm őket, kb. azóta, hogy felcsaptam dj-nek, viszont nem tudom pontosan, hány darab van, valahol 2000 db tája. A leges-legelsők talán régi tech és tribal house lemezek voltak. De itt nem arra a langyos és sótlan cuccra kell gondolni, amit az utóbi években szokás techhouse-nak hívni. Ez az az időszak volt, amikor még jóval temperamentumosabb volt a house legtöbb vállfaja. Ugyanígy az elsők között voltak még techno, electro-techno, progresszív house, techtrance, és breakbeat lemezek is.

Hogy azért neveket is mondjak: Kevin Freeman, jEz'us bAk'flip, Kriece & Basek, Harry Choo Choo Romero, Sébastien Léger, Justin Berkovi, Attila Jahanvash, Denard Henry, Ibrahim Alfa, Hakan Libdo, Tomas Jirku, Ade Fenton, Fumiya Tanaka, Oscar Mulero, Samuel L. Session, Valentino Kanzyani, Tony Thomas, Michael Burkat, Christian Varela, Planetary Assault Systems, The Advent, Gaetano Parisio, Headroom, Patrik Skoog, Relic, Redhead, High Caliber, Rob Acid, Alex Cortex, Trevor Rockliffe, Jay Tripwire, Grant Dell, Sven Dedek, Mark Williams, Davide Squillace, Nick Dare, Alex Millan, Patrick Dubois, stb., stb., stb.

Háát, kedvenceket nagyon nehéz kiemelni, iszonyú sok van, így nehéz rangsorolni, meg persze állandóan változik is a dolog. Ha a technora akarok szorítkozni, akkor meg még nehezebb megállnom, hogy ne valami többoldalas listát szedjek össze. Az aktuális kedvenceimet úgyis mindig halljátok a szettjeimben, úgyhogy inkább pár régebbi, amolyan örök kedvenc nemtechno korongot emelnék ki:

Jay Harker: Bela Lugosi's Dead EP

Kevin Freeman: Dirty Rhythm EP

High Caliber: Illegally Download This Album LP

jEz'us bAk'flip: Sushi Roll EP

Neurotic Jock vs. Cam Farrar: Tribal Beats EP

Kriece & Basek: Alcohouse EP

Johnny Fiasco: NRG 2 Burn EP

Afrix: Kigali Warriors EP

Bad Dudes: Bad Dudes In The Bang Bus EP

Mitsuaki Komamura: Weedis EP

Alex Cortex: Huyendo EP

Jay Tripwire & Grant Dell: Cosmic Kebab EP

Murray Richardson: Headstrong EP

Yousef & Gene Farris: Da Numba Eight EP

Subtech: High Noon EP DJ Rasoul: Get Nasty EP

Subway: Revelation EP

Kobbe & DJ Nitro: America 2005 EP

Levon Vincent: Love Technique EP

Yer Man: Weird Therapy EP

Mr. Jack Declare vs. Don Brown: Bell-O-Matic EP 6,

zoidberg minimalartfamily 03

Mi volt eddig a legkedvesebb élményed a közönséggel a dj pultban??

Mint minden kolléga, természetesen én is utálom, ha számot kérnek tőlem, de amikor valaki épp azt a számot kéri, amit épp készülök feltenni, ráadásul én is csak 12 másodperccel azelőtt döntöttem el...azért az elég maradandó meglepetés, elég érdekes élmény, és mindenképpen kedves pillanat. Összesen egyszer, talán kétszer fordult elő velem ilyen a 15 év alatt. 7, Mik a további terveid a jövőre nézve?? Hááát, talán tudnék mit mondani erre, de talán mégsem volna elég érdekes, mert a jelenleg is folyó kapcsolatos terveken kívül egyéb nagyívű, kidolgozott, konkrét tervem nem igazán van. Pluszmég én a zenével kapcsolatban eleve jellemzően nem szoktam túlzásba vinni a tervezgetést, mégiscsak egy érzelmekből táplálkozó, érzelmeket közvetítő és keltő dologról van szó, nem jó az ilyet agyontervezgetni. Egyedül a zeneírással van kifejezett, hosszabb távú tervem, így, hogy megint, x év pihentetés után többedszerre is nekifutok. De semmi frappáns.

 

Hasonló cikkek