CALMAN INTERVIEW

 calman minimalartfamily web pics

2015.03.22 | CALMAN INTERVIEW

A MinimalArtFamily vasárnapi adásában egy Fehérvári gépzenészt hívtunk meg.

A Fejér megyei térségben élők számára régóta ismerősen cseng a neved, és biztos, hogy a techno-val hozzák összefüggésbe.

Mikor és hogyan kezdtél el komolyabban foglalkozni a zenéléssel? Mindig is a techno volt számodra a befutó?

Hello! Igen, elképzelhető az összefüggés :) Az első, mai napig is mely nyomot hagyó, zenei behatásokat egy Thunderdome válogatás kazetta okozta! Aztán elindult egy mai napig tartó bpm lassulás :) Jöttek a német Viva tv Love Parade közvetítések, az első Techno party-k itthon és vele együtt az első vinyl lemezek az érettségi után. Megfogott a dj pult belső oldalán folyó munka és kreativitás. Ehhez pedig lemezek kellettek :) Az első időkben Stigmata, Primate, Kne'Deep, Drumcode... és kb. 140bpm-en toltam mindent :) 2000 után elkezdtem nyitni az Angol és Spanyol producerek munkái után. Iszonyat energikus zenék érkeztek onnét, ami végül dark techno és offbeat nevekkel illetek. Borzasztó izgalmas időszak az életemnek. Megvoltunk őrülve a Techno-ért a barátainkkal és elképesztően jó lemezek kerültek a lemezes táskámba! :) 

 

Sokat dolgoztál azon, hogy teret nyerjenek az underground műfajok a térségben. Mik voltak ezek a lépések és hol tart most ez a dolog?

Az első komolyabb lépés dj Rexam-al a Showdown partysorozat elindítása volt. 2002-ben épp felfutó ágban volt a dark és offbeat Techno műfaj, mi pedig ezt képviseltük teljes bedobással a meghívott külföldi és hazai arcokkal együtt. Egy régi katonai raktárépület 2. emeletén, egy korom fekete csarnokban több ezer watt hanggal és egy 3-400fős kiéhezett őrjöngő közönséggel. Jó volt látni, hogy mennyire élvezi mindenki :) 2006-ban indítottam el a szabadtéri TechnOpen bulit a Fehérvár melletti Pentelei Parkerdőben. A mese szép helyszínt évente 1-2 alkalommal birtokba vehettük. Ott 3 műfaj (Techno, House, D&B) képviselte magát külön helyszíneken és mivel eleinte ingyenes is volt, kontrollálatlanul sokan voltak kint... Aztán 2013-ban, egy zivataros éjszaka után a következő évben a MésziStock fesztivál szervezői invitáltak be egy péntek esti szabad dátummal a party sátorba. 2010 óta, Jámbor Tomi invitálására, a Time Machine klubsorozatot is erősítem. Itt aztán egy vér profi csapattal a háttérben 11 éve szerveződnek a bulik az ország ismert techno-house lemezlovasaival. Fejér megye talán egyetlen és így legnépszerűbb klubsorozata Fehérváron! 

 

 

A Mészistock elnevezésű minifesztivál idén is megrendezésre kerül. Milyen újdonságokra lehet számítani?

Mivel itt csak egy helyszínre korlátozódott a buli, a Techno-n van a fő hangsúly. Azon belül pedig igyekszem minél változatosabban felépíteni az estét, hogy a Techno majd minden al műfaja képviselve legyen egy este alatt. Tavaly egész jól sikerült, idén erősíteni kell ezt a jó tendenciát :) Szervezés alatt a fellépők és a díszlet, mindent a maga idejében, kb. május elején.

 

A Magyar Gépmese nevű klubsorozat nemrég indult el Székesfehérváron. Miben hoz ez újdonságokat az ottani party kultúrába?

Az MG egy véletlen Showdown reinkarnáció, ami a 8as Műhely hangulata inspirált. A Techno dark és experimentálisabb hangzásához remekül passzolt a hely indusztriális hangulata és nekem van egy csomó ilyen lemezem, ami arra várt, hogy lejátszhassam. Szóval, az elvontabb lemezeimnek, amik más bulikon kimaradnak, találtam egy helyet :)

 

Bakelit lemezekről játszol. Hány darabból álló gyűjteményed van? Melyikek a kedvenc lemezeid? Kik vannak rád nagy hatással?

Még nem számoltam, meg ugye folyamatosan bővül is. Volt idő, amikor apadt is... szerintem a bűvös 1000 db-ot még nem léptem át. Kedvencek azok a lemezeim, amik benne vannak a táskámban és elkísérnek az éjszakába :) Surgeon, Robert Hood, Tripeo, Möd3rn, Markus Suckut, Gabeen, Audio Injection, Acidworx sorozat, Roman Poncet, UVB, Milton Bradley, Lag, Emmanuel, Nihad Tule, VSK, Rodhad, Psyk, Dax J, Luke Slater, Pfirter, Reeko, ... akik eszembe jutottak elsőre és egyben zeneileg inspiratívak számomra.

 

calman minimalartfamily

 

Zeneírással is foglalkozol. Hogyan és mióta foglalkozol ezzel? Melyek a legismertebb munkáid?

Abból a pár darab nótából, amik megjelentek, a legnépszerűbbek biztosan a Gabeen-al közösen írtak! :D Kb. egy évvel ezelőtt érett meg bennem igazán a késztetés, hogy komolyabban foglalkozzak vele. Tettem is érte és vettem is magamnak pár dobgépet és szintiket. Jackyll Benton barátommal ültünk össze mélyebben és cseréltünk gondolatokat, rengeteg cikket és videót nézegettem meg. Valahogy idegen számomra, hogy suliba menjek és mindent elém pakoljanak... világ életemben auditaktív módon tanultam a mixelést, a hangulat teremtést, rendezvényszervezést. Mélyebben megmaradnak bennem... Szóval, érik a dolog és már forrnak a kondérban az első finom szeletek, amit majd tálalhatok. Addig csak magam kóstolgatom :)

 

Tudomásom szerint egyre jobban orientálódsz Budapest felé is. Milyen bulikon találkozhatunk a neveddel? Mik a terveid a jövőre nézve?

Igazából dél-Amerika felé is orientálódók, csak még nehezen vesznek rólam tudomást :D Engem nem túl gyakran hallani, de annál intenzívebb a zenei élmény, amint a lemezjátszók mögé állok! Budapesten, a Casino Black techno klubsorozaton belül találkozhatok a Lärm klubban, de addig is március 28-án a csepeli The Groove-ban, majd a soproni Electric Field-en. Egy héttel később, április 3-án a Supersonic-ban, április 4-én a bodajki Jail House klubban.

 

Hasonló cikkek