Blog

minimal art family maf tv 67-es ut music zene zenelo

Több technot a magyar utakra!

Több technot a magyar utakra!

 

Már biztosan Ti is találkoztatok azzal a hírrel a weben, hogy Kaposvárott a 67-es útszakasz lágy dallamot duruzsol a sofőrök fülébe, Kelet-Európában egyedülálló módon. Az út stílusszerűen a Republic együttes ikonikus dalának, a 67-es úton-nak egyik taktusát játssza.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója elárulta, hogy ugyanolyan aszfaltot terítenek le, mint bármelyik másik útszakaszon, csak itt a felületet egy gyémántvágóval bemetszik kereszt irányban. A hang magassága a barázda mélységétől és egymáshoz viszonyított távolságától függ. Egy valódi hangszerhez hasonlítva az aszfaltba vésett mélyedések képezik a kottát, a kocsi gumija a gitár húrja, az autó karosszériája pedig maga a hangszer. Azaz, ha ráhajt az autós a keréknyomnyi vagy teljes sávon elterülő „bitumen kottára”, akkor felcsendül a jól ismert sláger dallama.

A legelső muzsikáló utat Dániában építették 1995-ben, de Amerikában és Japánban is nagy hagyománya van. Európán belül most legközelebb Franciaországig kell menni, ha valaki aszfalt-zenét szeretne hallgatni. Egészen 2019-ig, akkora ugyanis a tervek szerint elkészül a magyar akusztikus út is.
Ti melyik techno “dallamot” hallanátok szívesen a magyar utakon? Mi erre tennénk le a voksunkat:

 

Forrás: Forbes

No Comments

Leave a Reply